matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz miejsce zerowe
add:
(5−x)*
√
4−x
2
HELP
! f(x)=
wyznacz miejsca zerowe tej funkcji, wiem że musze
x+2
to przyrównać do zera. ale jak to obliczyć, nie umiem wykonać działań. ktoś pomoże?
9 paź 14:01
add:
wie ktośśś?
9 paź 14:38
PuRXUTM:
(5−x)*
√
4−x
2
=0
x+2
zał:( x+2≠0 czyli x≠−2 ) i (4−x
2
≥0 czyli x
2
≤4 czyli −2≤x≤2 ) czyli dziedziną tego wyrażenia jest x∊(−2;2>
(5−x)*
√
4−x
2
=0 ⇔ (5−x)*
√
4−x
2
=0
x+2
(5−x)*
√
(2−x)(2+x)
=0 ⇔ x=5 v x=2 v x=−2
9 paź 14:57
add:
DZIĘKUJĘ BARDZO
9 paź 15:05
PuRXUTM:
9 paź 15:16