granice funkcji
roxy:
| | 2 | | 1 | | 1 | |
lim x−>2 ( |
| + |
| odp.− |
| musze sprowadzić do wspólnego mianownika |
| | 2x−x2 | | x2−3x+2 | | 2 | |
i podstawić 2? jednak nie wychodzi mi prawidłowa odpowiedź
| | √6−x−1 | |
lim x−>5 |
| odp. 3 |
| | 3−√4+x | |
| | 7 | |
lim x−> +∞ (√x4+8x2+3−√x4+x2 odp |
| |
| | 2 | |
| | √7+2x−x2−√1+x+x2 | |
lim x−>2 |
| |
| | 2x−x2 | |
będę wdzięczna za pomoc i wskazówki.
9 paź 13:29
Eta:
1/ 2x−x
2= −x(x−2) , x
2−3x+2= (x−1)(x−2)
| | −2 | | 1 | | −x+2 | | −(x+2) | |
f(x)= |
| + |
| = ....... = |
| = |
| = |
| | x(x−2) | | (x−1)(x−2) | | x(x−1)(x−2) | | x(x−1)(x−2) | |
| | −1 | | 1 | |
x→2 limf(x)= |
| = − |
| |
| | 2*1 | | 2 | |
9 paź 13:39
Eta:
2/ z reguły Hospitala
| | L' | | √4+x | | 3 | |
x→ 5 lim |
| =lim |
| = |
| =3 |
| | M' | | √6−x | | 1 | |
9 paź 13:50
roxy: dziękuję Eta,
a czy ktoś ma pomysł na resztę?
nie bardzo rozumiem tę metodę Hospitala. "Reguła de l'Hospitala polega na tym, że w danym
wyrażeniu "nakładasz" pierwszą pochodną na licznik i mianownik." Nie przerabiałam jeszcze
pochodnych. Można ten przykład w jakiś inny sposób zrobić?
9 paź 14:55
Krzysiek: można inaczej, skorzystaj w liczniku i mianowniku ze wzoru:
9 paź 15:06
Mila: | √6−x−1 | | √6−x+1 | | (3+√4+x) | |
| * |
| * |
| = |
| (3−√4+x) | | √6−x+1 | | (3+√4+x) | |
| | (6−x−1)(3+√4+x) | |
= |
| = |
| | (9−4−x)(√6−x+1) | |
| | (5−x)((3+√4+x) | |
= |
| = |
| | (5−x)(√6−x+1) | |
teraz oblicz granicę.
9 paź 15:20
Mila: | | √x4+8x2+3+√x4+x2 | |
√x4+8x2+3−√x4+x2 * |
| = |
| | √x4+8x2+3+√x4+x2 | |
| | x4+8x2+3−(x4+x2) | |
= |
| = |
| | √x4+8x2+3+√x4+x2 | |
dokończysz?
9 paź 15:27
roxy: w liczniku wychodzi 7x2+3, ale co zrobić z mianownikiem? zastosować jeszcze raz wzór
skróconego mnożenia żeby się pozbyć pierwiastka?
9 paź 16:12
Krzysiek: nie, tu nie chodzi o pozbycie się pierwiastka tylko symbolu nieoznaczonego typu: ∞ − ∞
podziel licznik i mianownik przez x2 i przejdź do granicy
9 paź 16:16
roxy: a jeszcze co do tego co Eta napisała w drugim poście, nie rozumiem tego przejścia, wychodzi mi
inaczej

czy mógłby ktoś to rozpisać?
9 paź 16:18
Krzysiek: przed ostatnią równością zamiast −(x+2) powinno być −(x−2) , o to ci chodzi?
9 paź 16:21
roxy: ok, więc mam :
(3/x
2 i 1 są pod pierwiastkiem)
podstawiam teraz za x nieskonczoność i, ale jak ma wyjść 7/2?
9 paź 16:27
Krzysiek: źle dzielisz mianownik przez x2
jak dzielisz przez x2 czyli dzielisz przez: √x4
zatem po podzieleniu pierwszy pierwiastek będzie wyglądał tak: √1+8/x2 +3/x4
9 paź 16:30
Mila:
| | 7x2+3 | |
= |
| = |
| | √x4(1+8/(x2)+3/(x4)+√x4(1+1/(x4) | |
| | 7 | |
| → |
| |
| x2*(√(1+8/(x2)+3/(x4)+√(1+1/(x4) | | 2 | |
9 paź 16:37
Mila:
9 paź 16:43
roxy: dziękuję! ale dalej nie rozumiem pierwszego przykładu, który rozpisała Eta:(
9 paź 17:19
roxy: aaaa, już widzę.
9 paź 17:24
roxy: a jeśli chodzi o ostatni przykład to w mianowniku wyciągam x przed nawias, a w liczniku dzielę
przez x
2?
| | 7 | | 7 | |
I wychodzi wtedy: 2√ |
| −2√ |
| /0=0 |
| | 4 | | 4 | |
?
9 paź 17:47
asdf: sprzęż to
9 paź 17:55
asdf: albo i nie...mi coś nie wychodzi ten ostatni przyklad
9 paź 18:07
Krzysiek: | | a2 −b2 | |
tak jakasdfnapisałeś w liczniku korzystamy ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
i potem licznik zamieniamy na postać iloczynową (x−2) się skraca z mianownikiem
9 paź 18:11