zbiór rozwiązań
proszę o pomoc! : napisz zbiór rozwiązań
a) |x+4|>8
b) |2x−6|=12
9 paź 12:09
Bogdan:
|wyrażenie| > a ⇒ wyrażenie < −a lub wyrażenie > a
|wyrażenie| = a ⇒ wyrażenie = −a lub wyrażenie = a
9 paź 12:40
Buuu:
a)
|x + 4| > 8
x + 4 > 8 v x + 4 < −8
x > 4 v x < −12
b) analogicznie
9 paź 12:43
pigor: ... lub tak :
a)
|x+4| >8 to od liczby −4 na osi Ox odległe o więcej niż 8 są liczby
x< −4−8= −12 lub liczby x > −4+8= 4, a więc odp.
x∊(−∞;−12)U(4;+∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
|2x−6|= 12 ⇔ 2|x−3|= 12 /:2 ⇔ ⇔ |x−3|= 6 , a od liczby 3 na osi
Ox odległe o 6 są liczby x=3−6= −3 lub x=3+6= 9, więc odp.
x∊{−3,9} . ...
9 paź 13:07
proszę o pomoc! : dziękuję za pomoc!
9 paź 14:36