prawdopodobieńśtwo
Caroline: Proszę o rozwiązanie tego ciekawego zadanka:
W urnie znajduje się n kul białych i 2n kul czarnych. Losujemy dwie kule. Jakie musi być n, aby
prawdopodobieństwo wylosowania pary kul tego samego koloru było równe prawdopodobieństwu
wylosowania kul różnokolorowych?
9 paź 11:46
Bogdan:
| | | | | | | | | | n(n − 1) | | 2n(2n − 1) | |
|A| = | * | + | * | = |
| * 1 + 1 * |
| |
| | | | | | 1 * 2 | | 1 * 2 | |
| | |A| | | |B| | |
P(A) = |
| , P(B) = |
| |
| | |Ω| | | |Ω| | |
P(A) = P(B) ⇒ .... dokończ
9 paź 12:32
pigor: ... widzę to tak :
| | | | | | | | | | n(n−1) | | 2n(2n−1) | | 2 | |
⇒ | + | = | * | ⇔ |
| + |
| = n*2n /* |
| ⇔ |
| | | | | | 2 | | 2 | | n | |
⇔ n−1+2(2n−1) = 2*2n ⇔ n−1+4n−2 = 4n ⇔
n=3 i to by było tyle . ...
9 paź 12:42