prawdopodobieńśtwo
Caroline: Co w tym zadaniu będzie mocą Ω?
Ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy ze zwracaniem trzy cyfry i zapisujemy je obok siebie w
kolejności losowania, tworząc liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A, że
otrzymana liczba jest liczbą nieparzystą.
Ω=1000 v Ω=900
i dlaczego?
9 paź 11:27
Bogdan:
Na pierwszym miejscu może znaleźć się jedna z dziewięciu cyfr (zero odpada), na drugim
miejscu jedna z dziesięciu cyfr, na trzecim miejscu również jedna z dziesięciu cyfr, to daje
nam łączną liczbę wszystkich tak utworzonych liczb trzycyfrowych .... (ile?)
9 paź 11:31
Caroline: 900.
Problem w tym, że nie zostało mi to zaliczone na sprawdzianie i myślałam, że to mój błąd...
9 paź 11:33
Aga1.: Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych od 100 do 999
Odp 900
IΩI=900
Na miejscu setek nie może być 0−− więc masz 9 możliwości
na miejscu dziesiątek może być dowolna cyfra spośród wymienionych 10, masz 10 możliwości i na
końcu może być 10 możliwości
Wszystkich jest 9*10*10
9 paź 11:34