geometria
monia41: dany jest ostrosłup prawidłowy trójkatny o krawędziach bocznych 2 razy dłuższych od krawedzi
postawy. oblicz tg kata nachylenia krawedzi bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego
postawy
9 paź 10:33
tad:
... tylko nie korzystaj ze wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym (w podstawie)
bo
Bogdan zarzuci Ci schematyzm i bezmyślność −
9 paź 10:39
monia41: czy ktos mi pomoze
9 paź 10:45
tad:
9 paź 10:59
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
H = √4a2 − R2 = √4a2 − (3/9)a2 = |
| a√33 = |
| a√3 √11 |
| | 3 | | 3 | |
9 paź 10:59
tad:
... to już rzeczywiście schematyzm i bezmyślność ... trzeba zrobić wszystko aby doprowadzić
do ulubionego schematu z R ...
9 paź 11:24