log
max: log4(25√8)−log83√0,25
jak to obliczyć?
9 paź 10:32
tad:
25√8=2*23/5=28/5=44/5
3√0,25=(2−2)1/3=2−2/3=8(1/3)*(−2/3)=8−2/9
9 paź 11:13
max: jedno od drugiego tera odjąć czy co?
9 paź 11:25
max: czy możesz mi wytłumaczyć skąd te 44/5?
9 paź 11:32
max: czy możesz mi to trochę jaśniej wytłumaczyć? bardzo proszę
9 paź 12:32
Bogdan:
log
4 (2
5√8) − log
8 3√0,25 = log
4 (2
5√23) − log
8 3√2−2 =
| | 8 | | 2 | |
= log4 21+(3/5) − log8 2−2/3 = |
| log4 2 + |
| log8 2 = |
| | 5 | | 3 | |
| | 8 | | 1 | | 2 | | 1 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = ... |
| | 5 | | 2 | | 3 | | 3 | |
9 paź 12:48
max: nie wiem czy dobrze to obliczyłem ale czy wynik wyjdzie 14 6/45
9 paź 13:17
max: rozumiem tylko nie wiem skąd się znalazł ułamek 13
9 paź 13:22
9 paź 13:32
max: teraz rozumiem dzięki a wynik mi wyszedł dobrze?
9 paź 14:20
max: dzieki
9 paź 15:19