Może mi ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam zadanie?
HELP ME!!: Dziadek założył w banku trzyletnią lokatę pieniężną o stałej rocznej stopie procentowej równej
5% (już po uwzględnieniu podatków i prowizji). Odsetki są kapitalizowane po każdym roku
trwania lokaty. Całość środków, otrzymanych z banku po zlikwidowaniu lokaty, dziadek podzielił
równo pomiędzy dziewięcioro wnucząt tak, że każde z dzieci otrzymało 1029 zł. Oblicz
początkową kwotę lokaty.
Zrobiłam to tak i nie wiem czy dobrze. Może ktoś mi sprawdzić?
1029*9=9261
K
n=K
0+
P100*K
0*n
p%=5%
n=3
K
3=K
0(1+
P100)
3
9261=K
0(1+
5100)
3
9261
_______ ≈ K
0
{1+
5100)
n
9 maj 17:58
tim: Powiem tak, całe dobrze, ale NIE WOLNO TUTAJ zaokrąglić. Sprawdź bez zaokrąglania.
9 maj 18:01
tim: Jest to zadanie z testu semestralnego z klasy I LICEUM Pazdro.
9 maj 18:04
HELP ME!!: nie mogę tego zapisać bez zaokrąglenia bo wynik jest taki: 9261 / 1,16 = 7 983,62069.
Jestem w I klasie LO
9 maj 18:08
tim: Ale nie o to chodzi.
Nie MOŻNA ZAOKRĄGLIĆ 1,053
9 maj 18:09