pradopodo
max: Tego nie umiem i proszę o pomoc
Spośród 50 różnych pytań egzaminacyjnych student, który zna odpowiedź tylko na 30 pytań, losuje
3 pytania. Oblicz prawdopodobieństwo, że student zna odpowiedź na co najmniej jedno z
wylosowanych pytań.
Jak to zrobic?
9 paź 10:05
tad:
łatwiej policzysz prawdopodobieństwo, że traffi "3 kosy" ... i wtedy już chyba jasne −
9 paź 10:09
max: ale jak to zrobić bo z tego działu jestem ciemnu
9 paź 10:16
max: prosze o pomoc
9 paź 10:22
max: czy ktoś mi pomoże? proszę
9 paź 10:41
tad:
... 3 pytania z 50 można wylosować na

? .... sposobów
... 3 pytania z 20 (trefnych) można wylosować na

? ... sposobów
drugie przez pierwsze ... to prawdopodobieństwo, że "ma w plecy"
a 1−"niefart" ... to prawdopodobieństwo, że "coś tam ponawija" −
9 paź 10:47
Aga1.: A
zna odp. na co najmniej jedno z wylosowanych pytań
A
'− nie zna odpowiedzi na żadne pytanie
| | IA'I | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
| | IΩI | |
dokończ
9 paź 10:52
max: czyli wynik wyszedł 0,058 czy to dobrze obliczyłem?
9 paź 11:48
max: przepraszam zapomniałem o tej 1 czyli wynik wyszedł 0,941?
9 paź 11:51
max: log4(25√8)−log83√0,25 jak to obliczyć?
9 paź 11:51
max: log4(25√8) − log83√0,25
Aga1 mam pytanko jak to obliczyć coś mam ale nie wie czy to dobrze
9 paź 11:55
max: obliczam najpierw 25√8 i otrzymuje wynik 28/5
potem obliczam 3√0,25 = 2−2/3
i co dalej?
9 paź 11:57
Aga1.: log
42
5√8=x⇔4
x=2
5√8⇔2
2x=2*2
3/5⇔2x=1+3/5 //:2
9 paź 15:41