rozkład wielomianu na czynniki
Marta: mam takie zadanie muszę rozłożyć wielomian na czynniki, doprowadzić ten wielomian do POSTACI
LICZB CAŁKOWITYCH
w(x) = −6x
3−x
2+2x
w(x)= x(−6x
2−x+2) to x= 0 i −6x
2−x+2=0 liczę deltę delta = 49 pierwiastek z delty = 7
| | 1 | | 2 | |
liczę x1 = |
| x2 = − |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
czyli wielomian ma postać w(x) = x(x− |
| )(x+ |
| ) |
| | 2 | | 3 | |
I właśnie nie mam pomysłu jak doprowadzić to rozwiązanie by wynik tego wielomianu był :?
liczbami całkowitymi

z góry dziękuje za pomoc