Jak narysować do tego wykres ?
Kaja: −2(2x+1)(x2+2x−1)(x−2)4≤0
Miejsca zerowe:
x1=−12
x2=−1−√2
x3=−1+√2
x4=2
no i nie mam pojęcia jak zabrać się za wykres i przedziały
9 paź 07:32
9 paź 10:35
luk: Na początku liczysz an tzn. wystarczy wykazać że jest on albo dodatni albo ujemny. Nie musisz
obliczać ile on wynosi dokładnie. Chodzi o współczynnik przy najwyższej potędze x. Wykres
wielomianu rysujemy zawsze od prawej do lewej strony (nigdy nie rób na odwrót). Jeśli an było
dodatnie to rysujemy kreskę z góry, jeżeli an ujemne to z dołu. Kreska leci do pierwszego
miejsca zerowego ( chodzi o argument, który jest największy). Jeżeli argument jest parzysto
krotny to odbijamy w tą samą stronę, jeżeli jest nieparzysto krotny to kreska przechodzi przez
niego normalnie. Potem prowadzimy kreskę do następnego argumentu i postępujemy analogicznie
jak w poprzednim. Jak skończą się nam miejsca zerowe to kreska leci do dołu lub góry zależnie
od ostatniego argumentu.
Ten wykres robimy tak:
an = (−2)*2*1*(1)4 < 0
zaznaczamy na osi x te 4 argumenty. Prowadzimy linię stosując się do wstępu, czyli:
prowadzę z prawej strony kreskę do 2. Dwójka jest parzysto krotna czyli linię odbijam.
następnie do −1+√2. Jest nieparzysto krotne czyli przechodzę przez −1 +√2. Pozostałe 2
argumenty są parzysto krotne więc postępuje analogicznie jak z −1+{p}. Po narysowaniu tego
wykresu Oznaczam te przedziały, które są ujemne (czyli znajdują się pod osią x) i te x które
dają wartość funkcji 0 (czyli miejsca zerowe).
9 paź 10:40