oblicz
Beata: 4√2*4√8−4√27*4√3+4√10000=
9 paź 06:38
Krzysiek : Skorzystaj z tego ze √a*√b=√a*b wiec bedzie
4√2*8−4√27*3+4√10000
Teraz jaka liczba podniesiona do potegi 4 da 16
Teraz jaka liczba podniesiona do potegi 4 da 81
Teraz jaka livzba podniesiona do potegi 4 da 10000 − tutaj to bedzie 10 czyli 4√10000=10
to samo z pozostalymi pierwistakami .
Bedzie tu tez jeszcze jedna wlasnosc pierwiastowania z ktorej az zal nie skorzystac a
mianowicie taka z e
n√an=a
Dobra pierwszy pierwiastek CI rozpisze
Mamy 4√2*8=p 4 {16} wiemy ze 16=24 wobec tego mamy 4√24 =2 z tej wlasnosci
skorzystalem z e n√an=a
9 paź 10:16