zadanie z planimetrii- pomoc ;)
gr:

Witam,
proszę o pomoc z tym zadankiem

W trójkącie rozwartokątnym ABC poprowadzono wysokość BD, która podzieliła ten trójkąt na dwa
trójkąty tak, że trójkąt ADB jest trójkątem równoramiennym. Oblicz promień R okręgu opisanego
na trójkącie ABC
b = 4(1+sqrt(3))
a= 4*sqrt(2)
8 paź 23:00
Eta:

Nie umiesz napisać poprawnej treści zadania, a oczekujesz poprawnej odpowiedzi?
Poprawna treść zadania :
W trójkącie rozwartokątnym ABC o kącie rozwartym przy wierzchołku B
poprowadzono wysokość BD, która podzieliła ten trójkąt na dwa trójkąty tak,że trójkąt ADB
jest równoramienny.
Wiedząc,że długości boków: |AC|= 4(1+
√3) i |AB|=4
√2
Oblicz długość promienia R okręgu opisanego na trójkącie ABC.
ΔADB jest prostokątny i równoramienny, to |AD|=|BD|= 4
|DC|= |AC|−AD|= 4+4
√3−4= 4
√3
| 4 | | 1 | |
tgα= |
| = |
| ⇒ α= 30o |
| 4√3 | | √3 | |
| |AB| | |
z tw. sinusów |
| = 2R ⇒ R=.......... |
| sinα | |
Odp:
R= 4√2
9 paź 13:31
Didi: |CB| jest równy 4(1+ √3 a nie |DC|
11 lut 11:59