Ciągi
Fokusmok PFK <3: Trzy liczby których suma jest równa 13 tworzą ciąg geometryczny. Liczby te w tej samej
kolejnosci sa odpowiednio pierwszym trzecim i dziewiatym wyrazem pewnego ciagu arytmetycznego.
Wyznacz te liczby. Jaki uklad rownan?
8 paź 22:56
Fokusmok PFK <3: | ⎧ | a+b+c=13 | |
| ⎜ | b2= ac | |
| ⎨ | b=a+2r |
|
| ⎩ | c=a+8r | |
Dobrze?
8 paź 22:59
sushi_gg6397228:
1 i 2 rownanie OK
3 rownanie zapisz jako warune na c. arytmetyczny z tymi danymi, co sa podane w 2 zdaniu
8 paź 23:00
ICSP: dobrze
8 paź 23:00
Nabuchodonozor: Tak
8 paź 23:00
Fokusmok PFK <3: Sushi czyli jakie dokladnie bo ja jestem slaby z matmy i nie ogarniam
8 paź 23:02
sushi_gg6397228:
bez liczenia widac, ze to 1,3,9

wiec teraz mozesz sie meczyc z ukladami
na 5 zmiennych to troche zabawy bedzie

jednak musi tak zostac jak masz, bo nic "sprytnego" nie da rady zastosowac
8 paź 23:10