Mam rozwiązać to równanie metodą podstawiania,ale wychodząbzdury.Pomóżcie!
xxx: 10x−11y=23
33y−30x=25
8 paź 22:56
sushi_gg6397228:
zapisz obliczenia
8 paź 23:02
xxx: 10x−11y=23|10
x−1,1y=2,3
x=2,3+1,1y
Teraz podstawiam do drugiego działania:
33y−30(2,3+1,1y)=25
Wychodzi że to sprzeczny układ, tylko nie wiem czy dobrze to rozwiązuje
8 paź 23:08
sushi_gg6397228:
i tak ma wyjsc
zauwaz, ze jak pierwsz pomnozysz przez −3
to masz
−30x +33y= ...
−30x+33y= 25
lewa strona taka sama, a prawa juz nie
8 paź 23:13
xxx: O faktycznie

Dzięki
a jeszcze taki przykład
8x−7y=12
22y−21x+36
Też metodą podstawiania i tu mi wychodzą jakieś straszne ułamki
8 paź 23:16
sushi_gg6397228:
bo moze pomyliles literki przy cyferkach; jak nie to liczby beda bardzo brzydkie
8 paź 23:27
xxx: sorki w tym drugim równianiu jest 22y−21x=36 ale i tak nie wychodzi dobrze
8 paź 23:31
sushi_gg6397228:
sa brzydkie liczby, przyklad na zmęczenie ucznia
8 paź 23:36
xxx: Ok, i tak dzięki
8 paź 23:55
sushi_gg6397228:
na zdrowie
8 paź 23:57