Zbadaj monotoniczność ciągu arytmetycznego
AlaN: Zbadaj monotoniczność ciągu arytmetycznego w którym a
1=3 i a
7=3a
5
| | ak − am | |
Wzór r= |
| byłby odpowiedni gdyby nie to że a7=3a5 a nie znam a5. Pomocy |
| | k − m | |
9 maj 17:31
Eta:
a1 = 3 a7 = a1 +6r a5 = a1 +4r
to a7 = 3 +6r i a5 = 3 +4r
to: 3 +6r = 3( 3 +4r) => 6r − 12r = 9 − 3
to r = −1
jeżeli r<0 −− to ciąg arytm. jest malejacy.
wykażemy: wiesz że: an = a1 + (n −1)*r
więc: an = 3 + ( n −1)*(−1) => an = 4 − n
badamy znak różnicy:
an+1 − an = 4 − ( n+1) − ( 4 −n) = 4 −n −1 −4 +n = −1
więc ciąg an −−− jest malejący, bo an+1 − an <0
10 maj 00:40