kombinatoryka
achilles: Przygotowano dwa rodzaje loterii. W loterii I rodzaju jest 12 losów, w tym dokładnie 3
wygrywające, w loterii II rodzaju jest 16 losów, w tym 4 wygrywające. Kupujemy dwa losy z
loterii I albo dwa losy z loterii II. Sporządź drzewo tego doświadczenia losowego i sprawdź,
czy prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednego losu wygrywającego jest w obu loteriach
takie samo
to znów ja :< proszę o pomoc

8 paź 22:29
Aga1.: I loteria
3 losy wygrywające i 9 przegrywających
Razem 12 losów
kupujemy 2 losy
A− wylosowano co najmniej 1 los wygrywający tzn. 1 wygrywający i 1 przegrywający lub 2
wygrywające i 0 przegrywających
9 paź 00:04
Aga1.:

Chcesz krzaka , proszę bardzo
Drugi sposób
A
'−0 wygrywających i 2 przegrywające
| | 9 | | 8 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| * |
| = |
| | 12 | | 11 | |
Dla II loterii podobnie.
9 paź 00:11