trapez
M.: w trapezie rownoramiennym o podstawach dlugosci a i b oraz kacie ostrym α=60 polaczona srodki
sasiednich bokow oblicz pole czworokata ktorego bokami sa te odcinki
9 maj 17:22
tim: Ja próbuję.
9 maj 17:42
M.: o dzieki Ci tim...
9 maj 17:44
tim:

Odcinki
AB = a
CD = b
Pole figury niebieskiej = pole rombu o przekątnych MN oraz CF.
MN mamy, ale brakuje nam wysokości. Bierzemy trójkąt CFB i tak.
| | a − b | |
Odcinki fioletowe (bo to jest tr. równoramienny) = |
| |
| | 2 | |
| | √3(a − b) | |
Z funkcji tryg. obliczamy h = |
| |
| | 2 | |
Teraz może zastosować wzór skróconego mnożenia i poskracać.
9 maj 17:48
M.: ah... tak to ma wygladac dziekuje
9 maj 17:50
tim: Tfu. Jakie poskracać.
Nie poskracać tylko wymnożyć
9 maj 17:56
M.: powiedz mi tylko jeszcze jedno... skad Ty masz taka glowe?

da sie gdzies kupic ?
9 maj 18:02
tim: Dostałem od mamusi dokładnie 15 lat i 1 dzień temu
9 maj 18:03
M.: 
za odp hehe
9 maj 18:04