oblicz sin i cos mając tg
al_ania: witam. zadanie może i banalne ale ja maturę robiłam już spory czas temu, a dziecku pomóc wypada
− pomóżcie proszę
tg=12/35
oblicz sin i cos
8 paź 21:56
Eta:

dla kąta ostrego α
c>0
| | 12 | |
tgα= |
| a= 12, b= 35 to c2=122+352 ⇒ c= 37 |
| | 35 | |
| | 12 | | 35 | |
sinα= |
| , cosα= |
| |
| | 37 | | 37 | |
dla kąta dowolnego α
| | 12 | | 12 | |
sinα= |
| , sinα= − |
| |
| | 35 | | 35 | |
| | 35 | | 35 | |
cosα= |
| , cosα= − |
| |
| | 37 | | 37 | |
8 paź 22:16
Mati_gg9225535: | | sinα | |
czy ze wzoru tgα= |
| nie można podać że sinα=12 a cosα=25 ? |
| | cosα | |
8 paź 22:24
Mati_gg9225535: 35*
8 paź 22:25
Mati_gg9225535: o, Eta dzięki

widocznie nie można
8 paź 22:26
Eta:
O zgrozo

Nie wiesz,że
−1≤sinα ≤1 i
−1≤cosα≤1
8 paź 22:34
Mila: Witaj Eto!

Gdzie nasza Basia?
8 paź 22:49