f(x)= 3- 2|cos4x| wyznacz dziedzinę funkcji
kiki: b) f(x)= logx2−3 (x2 +2x + 3 )
proszę o pomoc.
8 paź 21:53
kiki: c) f(x)= 1+ √log(x2−1) czy w tym przykładzie będzie, x∊ (−∞,−1)∪(1,+∞) ?
a w zadaniu w tytule df=R?
8 paź 22:05
Ajtek:
W zadaniu w tytule tak.
c) x2−1>0 i log(x2−1)≥0
b) x−3>0 i x2−3≠1 i x2+2x+3>0
8 paź 22:07
kiki: a co do C) to log(x2 −1) ≥0 <=> x2 −1 ≥ 0 ?
8 paź 22:10
Piotr:
czy w c) nie wystarczy policzyc x2 − 1 > 0 ?
8 paź 22:13
Ajtek:
Nie.
0=log1
zatem:
log(x2−1)≥log1
x2−1≥1
8 paź 22:13
Piotr:
ano racja
8 paź 22:14
Ajtek:
Czy my się dzisiaj "witalim"
8 paź 22:15
Piotr:
no

przy log
44=1
8 paź 22:16
kiki: a dziedzina f(x) = (sinx)
−1/2 + (sinx)
1/3 ?
8 paź 22:21
Ajtek:
Faaaaaktycznie, nie dałeś mi rozwiązać to i nie pamiętam
8 paź 22:22
kiki: powtarzam powyższe pytanie z sinx
8 paź 22:30
Ajtek:
sinx>0 bodaj, ponieważ:
| | 1 | | 1 | |
(sinx)−0,5=( |
| )0,5= |
| |
| | sinx | | √sinx | |
8 paź 22:33