miejsce zerowe funkcji
NIE UMIEM: 



0=(x−5)*
√4−x2 dzielone przez x+2 oblicz iks
8 paź 21:50
Mati_gg9225535: liczysz dziedzinę mianownik≠0 i to co pod pierwiastkiem≥0
a potem sie zastanawiasz kiedy coś dzielone przez coś daje ZERO odpowiedz ⇔ gdy licznik =0
zatem przyrównujesz licznik do 0 i otrzymujesz proste tak myślę równanie:
(x−5)√4−x2=0
8 paź 21:54
gsd: Ω
8 paź 22:00
NIE UMIEM: ale ja tam coś źle liczę czy faktycznie ma wyjść −3x
3+5x
2+4x−20 =0





?
8 paź 22:11
Piotr:

po co to mnozysz ?
8 paź 22:15
NIE UMIEM: czyli x1=5
a x2=4 ?
8 paź 22:17
Piotr:
a 5 nalezy do dziedziny ? skad 4 ?
8 paź 22:22
Krzysiek : KOlega Mati CI napisal to rownanie (x−5)√4−x2=0
Kiedy iloczyn dwoch liczb jest rowny 0 wtedy kiedy jedna libzba jest rowna zero lub druga
liczba jest rowna zero wiec bedzie x−5=0⇒x=5 lub √4−x2=0 Wylicz x Tylko tutaj uwazaj bo
w mianowniku wyszlo CI ze x≠−2
9 paź 10:45
pigor: ...a więc 4−x
2=0 i x−2≠0 ⇔ x
2=4 i x≠2 ⇔ |x|=2 i x≠2 ⇔
x= −2
no to odpowiedź
x∊{5,−2} − szukane miejsca zerowe . ...
9 paź 11:09
ICSP: Odp
x = 2
9 paź 11:12
Piotr:
oj
pigor przeciez 5 rowniez do dziedziny
nie należy
10 paź 01:32
Piotr:
i jeszcze x≠ −2

wiec calkiem źle
10 paź 01:35