Wykaż, że ...
V.Abel: Wykaż, że kwadrat każdej liczby naturalnej można zapisać jako 3k lub 3k+1, gdzie k∊C.
Jak to zrobić, dlaczego k∊C ? ? ?
8 paź 21:44
ZKS:
Jak dlaczego k ∊ C?
8 paź 21:45
ZKS:
a = 3k
b = 3k + 1
c = 3k + 2
Teraz rób po kolei a2 b2 i c2.
8 paź 21:48
V.Abel: No dobra, mam, wychodzi mi za każdym razem jakieś inne k i nazywam to k1, k2, k3.
Ale dlaczego w warunku jest k∊C? ? ? Proszę
8 paź 21:49
h: to znaczy ze − k nalezy do calkowitych
8 paź 21:52
h: taki warunek tego zadania
8 paź 21:53
V.Abel: Tak, ja wiem, że k należy do liczb Całkowitych, ale dlaczego, skoro zawsze i tak będzie liczbą
naturalną? ! .
8 paź 21:54
Mila: 16=42=3*5+1 widzisz dlaczego k∊C? To nie jest dowód, ale przykład, abys zrozumial.
Skorzystaj ze wskazówki ZKS i badaj reszty z dzielenia kwadratów przez 3 .
8 paź 22:02
V.Abel: Tak, ale ja tak samo robię. Rozpatruję liczbę 3p, 3p+1, 3p+2 dla p∊N i badam. Za każdym razem
kawdart przedstawiam w postaci 3k1+1 3k+2 +1 i 3k+3 +1 .Te k1 k2 k3 zawsze jest liczbą
naturalną. To dlaczego w poleceniu mówią, że całkowitą. Serio, coś mi tu nie gra do końca.
8 paź 22:09
V.Abel: *
3k2+1 , 3k3+1
8 paź 22:10
V.Abel: Hej, proszę. Mógłby ktoś się pokusić i wiem, że to pewnie proste, ale jednak objaśnić. Bardzo
proszę.
8 paź 22:17
ZKS:
(3k + 1)2 = ...
Zapisz.
8 paź 22:19
ZKS:
A przeczytałeś polecenie dokładnie?
8 paź 22:24
V.Abel: Tak, 9k2 +6k+ 1 i...?
8 paź 22:27
V.Abel: Ok, jak dla mnie to k zawsze bd naturalne. Ja wiem, ze naturalne zawieraja sie w calkowitych,
ale nie mozna napisac, ze tylko naturlane, bo zadna ujemna byc nie moze.
8 paź 22:35
Mila: Rozważe przypadek :
b=3p+2 i b∊N
(3p+2)2=9p2+12p+4=9p2+12p+3+1=3(3p2+4p+1)+1=3k+1, gdzie k=3p2+4p+1∊N
wykazano, że b2= 9p2+12p+4 przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1.
8 paź 22:36
Mila: I masz N.
8 paź 22:50
Bogdan:
Podaję pełny zapis rozwiązania zadania.
k, n, m ∊ N
Każdą liczbę naturalną n można zapisać w postaci:
n = 2m lub n = 2m+1
n = 3m lub n = 3m+1 lub n = 3m+2
n = 4m lub n = 4m+1 lub n = 4m+2 lub n = 4m+3
n = 5m lub n = 5m+1 lub n = 5m+2 lub n = 5m+3 lub n = 5m+4
itd.
Nas interesuje przypadek: n = 3m lub n = 3m+1 lub n = 3m+2
Podnosimy tak zapisane liczby naturalne do kwadratu otrzymując kwadraty liczb naturalnych.
n2 = 9m2 = 3*3m2 = 3k, tu k = 3m2
n2 = (3m + 1)2 = 9m2 + 6m + 1 = 3(3m2 + 2m) + 1 = 3k + 1, tu k = 3m2 + 2m
n2 = (3m + 2)2 = 9m2+12m+3+1 = 3(3m2 + 4m + 1) + 1 = 3k + 1, tu k = 3m2 + 4m + 1
Wniosek: każdą liczbę naturalną można zapisać w postaci 3k lub 3k+1, co należało wykazać.
8 paź 23:07
V.Abel: Dzięki wielkie wszystkim za fatygę.

Tak, czy siak. Nasze "k" w 3k lub 3k+1, należy do
Naturalnych.
Dzięki za pomoc
9 paź 13:07