Udowonij twierdzenia: 1) ∀x ∀y x>y 2) ∃x ∃y x>y a jezeli twierdzenie jest f
aqlec: Udowonij twierdzenia:
1) ∀x ∀y x>y
2) ∃x ∃y x>y a jezeli twierdzenie jest fałszywe podaj przeciwne tweirdzenie i je udowodnij.
Prosze o pomoc!
8 paź 21:38
aqlec:
8 paź 21:48
Mati_gg9225535:
1) ∀x ∀y x>y − fałszywe, bo nie jest prawdą że dla każdego x każdy y spełnia warunek x>y
twierdzenie przeciwne: ∀x ∃y x>y
2) ∃x ∃y x>y − prawdziwe
udowodnić nie potrafię chyba że tu wystarczy podać przykładowe pary liczby wtedy do
1) Twierdzenie spełnia para liczb x=1⋀ y=0
2) tu raczej wystarczy podać jedną parę liczb. Twierdzenie spełnia para liczb x=1⋀ y=0
8 paź 21:49
Mati_gg9225535: w 1) nie jestem pewien też czy nie powinno się zmienić znaku nierówności na przeciwny ale to
już ktoś musi potwierdzić

to tylko moja własna propozycja/sugestia
8 paź 21:50
aqlec: dzieki!

a znak chyba trzeba zmienic na przeciwny
8 paź 21:57