Indukcja matematyczna
PszczółkaMaja: Za pomocą indukcji matematycznej uzasadnić ,że dla każdej liczby naturalnej n zachodzą podane
tożsamośći: 1
3 + 2
3 + ... n
3= [n(+1)\2]
2
nie wiem gdzie mam błąd bo juz robie to n−ty raz
8 paź 21:36
PszczółkaMaja: 13 + 23 + ... n3= [n(n+1)2]2
8 paź 21:42
Mateusz:
Rozumiem ze dla n=1 sprawdzałas? wiec daruje to sobie
przechodze do drugiego kroku indukcyjnego sprawdzam czy rownosc jest prawdziwa dla jakiejs
liczby naturalnej n+1
| | n(n+1) | |
L=13+23+33+.....+n3+(n+1)3= [ |
| ]2 + (n+1)3=.... otrzymasz jakies wyrazenie i |
| | 2 | |
teraz jesli dobrze wykonałas rachunki tzn dobrze zastosowałas wzor skroconego mnozenia
| | n(n+1) | |
poredukowałas wyrazy podobne itd to bierz sie za prawą strone rownosci czyli [ |
| ]2 |
| | 2 | |
i w miejsce n podstaw n+1 i powykonuj działania tj powymnazaj nawiasy i poredukuj i nie ma
siły musisz otzrymac L=P

Dobranoc
Pszczołko
8 paź 22:24
PszczółkaMaja: no tak tylko właśnie ja miałam bardziej problem z tymi dalszymi obliczeniami ale okej dobrze że
chociaż ogarnęłam tą indukcję
Dziękuję za pomoc i dobranoc
8 paź 23:48
Mateusz:
Jeżeli dalej jest jakis problem to napisz a cos zaradzimy
9 paź 11:32