planimetria
kaska: Bede wdzieczna za pomoc

W trójkącie równoramiennym kąt przy postawie ma miarę alfa. Oblicz stosunek długości promienia
okręgu wpisanego w ten trójkąt do długości promienia okręgu opisanego na nim.
9 maj 17:07
AS: Założenia:
a − podstawa trójkąta równoramiennego , b − ramię tego trójkąta
Rozwiązanie:
(a/2)/b = cosα => a = 2*b*cosα
z tw. sinusów wynika,że b/sinα = 2*R => R = b/(2*sinα)
promirń koła wpisanego w trójkąt wyraża się wzorem
r = S/p gdzie S − pole trójkąta , p − połowa obwodu
Pole trójkąta S = 0.5*b*b*sin(180 − 2*α) = 0.5*b2*sin(2*α)
połowa obwodu p = (a + 2*b)/2 = (2*b*cosα + 2*b)/2 = b*(cosα + 1)
0.5*b2*sin(2*α) b*sin(2*α)
ptromień koła wpisanego: r = S/p = −−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−
b*(cosα + 1) 2*(cosα + 1)
Szukany stosunek
b*sin(2*α) b sinα*sin(2*α)
k = r/R = −−−−−−−−−− : −−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−
2*(cosα + 1) 2*sinα cosα + 1
9 maj 17:56