cyfry
adaś:
Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 13. Jeżeli przestawimy cyfry tej liczby, tzn zamienimy
je miejscami, to otrzymamy liczbę o 9 większą. Co to za liczba?
8 paź 21:19
krystek: x+y+z=13
100x+10y+z dana liczba i dalej działaj
8 paź 21:21
8 paź 21:23
ZKS:
Przedstawmy tą liczbę dwucyfrową jako cyfr x oraz y.
10x + y − nasza liczba dwucyfrowa gdzie x cyfrą dziesiątek y cyfrą jedności.
Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 13 więc x + y = 13 dalej wiemy jeżeli cyfry zamienimy
miejscami to otrzymamy liczbę o 9 większą więc 10y + x = 10x + y + 9. Tworzymy układ równań.
{x + y = 13
{10y + x = 10x + y + 9
Rozwiązując układ otrzymamy x i y.
8 paź 21:24
krystek: A ja dostrzegłam trzycyfrową , muszę iśc do szkoły nauczyć się czytać.
8 paź 21:25
ZKS:
Za to ja powinienem nauczyć się pisać bo nadal piszę głupoty typu
"Przedstawmy t
ą liczbę dwucyfrową
jako cyfr x oraz y".
8 paź 21:31