Logika
Ewelina: Wykaż,że dla n≥1 zachodzi 4/(32n−1+1)
8 paź 21:11
Mila: Poziom edukacji?
9 paź 15:07
Ewelina : Mojej? Ciężki zwłaszcza w tego typu zadaniach. Zadanie ze studiów.
9 paź 20:48
Ewelina : Ktoś wie jak to rozwiązac ?
10 paź 12:08
Patronus: 1o dla n = 1
31 + 1 = 4 jest podzielne przez 4
Zał.
32k−1 + 1 = 4*p, p∊C
Teza:
32(k+1)−1 + 1 = 4*q, q∊C
Dowód:
32(k+1)−1 + 1 = 32k+1 + 1 = 32k−1*32 + 1 = z założenia = 9*(4*p − 1) + 1 = 9*4*p −
8 =
4*(9p − 2) = 4q, q∊C
10 paź 12:16
Mila: II sposób z dwumianu Newtona.
Jeśli Cię interesuje, to napiszę, jeśli podpowiedź nie wystarczy.
10 paź 15:20
Patronus: Napisz, mnie interesuje
10 paź 15:30
Mila: Patronus, żartujesz sobie(?), a ja poważnie traktuję zadania.
10 paź 15:43