Wykaż, że suma kwadratów pierwszych liczb naturalnych
Nati : Wykaż, że suma kwadratów pierwszych liczb nauralnych jest równa 1/6n (n+1) (2n+1)
Dziekuje za pomoc
8 paź 21:03
sushi_gg6397228:
lecisz indukcja
8 paź 22:25
Ewelina: Czy chodzi o to , że
1
2 + 2
2 + 3
2 + 4
2 +5
2 +6
2 + 7
2 + 8
2 + 9
2 = 1/6n (n+1) (2n+1)
369= 1/6n (n+1) (2n+1)
L=369 P=1/6n (n+1) (2n+1)
n=1
2=1
16*1(1+1) (2*1+1)
P=1
L≠P
9 paź 14:49
Bogdan:
| | n(n + 1)(2n + 1) | |
Chodzi o to, że 12 + 22 + 32 + ... + n2 = |
| |
| | 6 | |
9 paź 14:56
Mateusz:
Ewellina co to ma być?

sprawdz czy zachodzi rownosc dla n=2 np
L= 1
2+2
2=1+4=5
| | 1 | | 1 | | 15 | |
P= |
| n(n+1)(2n+1)= |
| *2*(2+1)(2*2+1) = |
| =5 |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
czyli równosc jest prawdziwa tylko ze trzeba ją udowodnic:
sprawdzam dla n=1
L=1
2=1
| | 1(1+1)(2*1+1) | | 2*3 | |
P= |
| = |
| =1 działą teraz oznaczam sobie: |
| | 6 | | 6 | |
| | n(n+1)(2n+1) | | n(n+1)(2n+1) | | 6(n+1)2 | |
L=12+22+32+....+n2+(n+1)2= |
| +(n+1)2= |
| + |
| = |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | n(n+1)(2n+1)+6(n+1)2 | | 2n3+9n2+13n+6 | |
|
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | n(n+1)(2n+1) | |
teraz biore sobie prawa strone rownosci czyli |
| i podstawiam w miejsce n |
| | 6 | |
wyrazenie n+1
| | (n+1)(n+1+1)(2(n+1)+1) | | 2n3+9n2+13n+6 | |
P= |
| = |
| czyli dowiodłem ze L=P |
| | 6 | | 6 | |
oczywiscie nie pisałem tu kazdego przekształcenia
9 paź 15:05
Nati: ale jest to prawdą czy fałszem, bo sie juz pogubiłam
9 paź 15:08
Nati: nie odświeżyłam strony
9 paź 15:08
Mateusz:
No przeciez napisałem

na podstawie pierwszego kroku indukcyjnego i drugiego wykazałem
prawdziwosc tego twierdzenia w pierwszym dla n=1 w drugim dla dowolnej n+1 liczby naturalnej
otrzymałem te same wyrazenia po lewej stronie jak i prawej wiec jest to prawda.
9 paź 15:10
Nati: Chyba zaczynam rozumieć

Dziekuje bardzo
9 paź 15:10
Mateusz:
aha
9 paź 15:10
AS:
Korzystam z tożsamości (x + 1)3 − x3 = 3*x2 + 3*x + 1
Dla x = 1,2,3,...,n otrzymujemy
23 − 13 = 3*12 + 3*1 = 1
33 − 23 = 3*22 + 3*2 + 1
43 − 33 = 3*32 + 3*3 + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(n + 1)3 − n3 = 3*n2 + 3*n + 1
Stronami dodajemy
(n + 1)3 − 13 = 3*(12 + 22 + 32 + ... + n2) + 3*(1 + 2 + 3 + ... + n) + n*1
(n + 1)3 − 13 = 3*S + 3*n/2*(n + 1) + n
n3 + 3*n2 + 3*n + 1 − 1 = 3*S + 3/2*n2 + 3/2*n + n |*2
2*n3 + 6*n2 + 6*n + 2 = 6*S + 3*n2 + 3*n + 2*n
6*S = 2*n3 + 3*n2 + n
S = 1/6*n*(n + 1)*(2*n + 1) co należało wykazać
Wykorzystałem wzór
1 + 2 + 3 + ... + n = n/2*(n + 1)
9 paź 17:24