Cenę płaszcza zimowego obniżono wiosną o 15 %
Kasia: Cenę płaszcza zimowego obniżono wiosną o 15 % i wówczas cena wynosiła 510zł. Oblicz cenę
płaszcza przed obniżką
2. Zapisz w notacji wykładniczej ( 5* 107 ) : ( 3,2/ 10−7)
b" 0,000125* 10
c) 3250000* 10−3
3. Wyrażenie 3√4*16 * 1 zapisane w postaci potęgi liczby 2
√2
8 paź 20:57
Kasia: proszę to ważne
8 paź 21:03
Kasia: Pomoże mi ktoś nie wiem czy mam dobre obliczenia szczególnie tego 2 zadania
8 paź 21:07
krystek: x−cena przed obniżką
x*0,85=510
8 paź 21:10
Kasia: wyszło mi 585,50 ale nie wiem czy dobrze

szczególnie przykład c w drugim zadaniu to moja
bolączka
8 paź 21:12
krystek: 223*24*212=2 dodajesz wykładniki
8 paź 21:13
krystek: c)3250
8 paź 21:13
krystek: 10{−3)=0,001
8 paź 21:14
Kasia: mi wyszło 1,5625* 107*107 = 1,5625 * 10{14}
a te 3 ktoś umie?
8 paź 21:17
krystek: 21;13 masz zapisane zad 3
8 paź 21:19
Kasia: krystek mogę prosić cię o linka bo sporo tu zamieszania

?
8 paź 21:21
krystek: O które zad Tobie chodzi?
8 paź 21:23
krystek: Zapisz
8 paź 21:23
Kasia: zadanie 3 no i z 1 nie jestem pewna co do wyniku
8 paź 21:24
krystek: zad 3 masz rozwiązane , tylko dodaj współczynniki
8 paź 21:26
krystek: Wykładniki a napisałam współczynniki
8 paź 21:27
Kasia: wiem ze 16 zamieniam na 24 ale co dalej?
8 paź 21:27
krystek: Do zad drugiego
np 5*106 dopisujesz 6 zer
0,5 *106 przesuwasz przecinek o 6 miejsc w prawo
5*10−6=5*0,000001 przecinak o 6 m w lewo itd
8 paź 21:30
Kasia: | | 1 | |
wyjdzie 2 do potęgi 5i |
| ? |
| | 6 | |
8 paź 21:32
krystek: 3√4=3√22=223
8 paź 21:32
Kasia: w 3 zadaniu?
8 paź 21:32
krystek: Tak
8 paź 21:33
Kasia: dziękuje krystek

a w 1 zadaniu wyjdzie 586,50 ?
8 paź 21:33
krystek: Tak w zad 3
8 paź 21:33
Kasia: Cenę płaszcza zimowego obniżono wiosną o 15 % i wówczas cena wynosiła 510zł. Oblicz cenę
płaszcza przed obniżką.
Wyjdzie 586,50?
8 paź 21:34
krystek: 600 zł
x=510:0,85 =..
8 paź 21:43