Bo_ra:
(sin(3x)+cos(3x))
2=(sin(3x))
2+(cos(3x))
2+2sin(3x)*cos(3x)=1+sin(6x)
=======================================================
sin(6x) =sin(3x+3x) jest na to wzór
sin(3x)=sin(2x+x) też jest wzór
sin(6x)= 6cos
5(x)*sin(x)+6cos(x)*sin
5(x)−20cos
3(x)*sin
3(x)
sin(6x)=6sin(x)cos(x)[sin
4(x)+cos
4(x)]−20(sin(x)cos(x))
3
===================================================
sin
4(x)+cos
4(x)= [(sin
2(x)+cos
2(x)]
2−2sin
2(x)cos
2(x)=1−2[sin(x)*cos(x)]
2
| | 1 | | 2 | | 7 | |
sin4(x)+cos4(x)=1−2*( |
| )2=1− |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
========================================
| | 1 | | 7 | | 1 | | 22 | |
sin(6x)= 6* |
| * |
| −20( |
| )3= |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 27 | |
| | 22 | | 22 | |
[(sin(3x)+cos(3x)]2=1+sin(6x)= 1+ |
| =1 |
| |
| | 27 | | 27 | |
===========================================