całka
daniel: Całka − prosze o pomoc − 1min
∫cos2x = ...
8 paź 20:50
Krzysiek: a) przez części:
∫(sinx)'cosxdx=...
i rozbijasz na sumę 2 całek.
8 paź 20:52
daniel: tzn ja robiłem przez części i ciagnie się strasznie długo ..
robilem tak :
= .. cosxsinx−∫−sinx*sinx=cosxsinx − (−sinx*cosx)−∫−cosx*−sinx=−sinxcosx−∫−cosx*cosx = ....
8 paź 20:58
8 paź 20:59
Bogdan:
| | 1 + cos2x | |
cos2x = 2cos2x − 1 ⇒ cos2x = |
| |
| | 2 | |
8 paź 21:03
Martyna: ∫cos2xdx=∫ cos2x+12dx= 12∫(1+cos2x)dx= 12 (x + 12 sin2x ) = 12 x =
14 sin2x = c
8 paź 21:04
Krzysiek: a)=sinxcosx−∫−sinxsinxdx =sinxcosx +∫(1−cos
2 x) dx =sinxcosx+∫dx −∫cos
2 xdx
czyli: ∫cos
2 x dx =sinxcosx+∫dx −∫cos
2 xdx
przenoszę na lewą stronę i dzielę przez 2 i otrzymuje:
| | 1 | | 1 | |
∫cos2 xdx= |
| sinxcosx + |
| x +C |
| | 2 | | 2 | |
8 paź 21:06
Martyna: ta postac cos2x+12 to ze wzorów
8 paź 21:06
daniel: skąd ∫cos2x = 12sin2x
jak to pocałkowane jest ? jakis wzor ?
8 paź 21:10
Krzysiek: podstawienie: t=2x
a potem korzystasz z podstawowych wzorów
8 paź 21:12
Martyna: ∫cos2xdx=∫ cos2x+12dx= 12∫(1+cos2x)dx= 12 (x + 12 sin2x ) = 12 x +
14 sin2x + c
8 paź 21:13
daniel: t=2x
x = t2
dx=12
czyli pochodna z t2 to 12 ?
prosze o wyrozumialosc , samodzielnie sie ucze , bo wymagaja juz tego od nas na fizyce mimo ze
z matmy dopiero bedziemy to miec w polowie semestru
8 paź 21:25
Krzysiek: z fizyką to każdy ma ten problem (więc się tak bardzo tym nie przejmuj

)
t=2x
czyli: dt=2dx
| | 1 | | 1 | |
∫cos2xdx=∫cost U{1]{2} dt = |
| ∫costdt = |
| sin2x +C |
| | 2 | | 2 | |
8 paź 21:28
daniel: dobra mniej wiecej łapie, najgorzej to jest znalesc pomysł na rozwiazanie , bo jak analizuje
rozwiazania to wiem o co chodzi , jest jakis sposob zeby szybko wpasc na pomysl

?
8 paź 21:32
Krzysiek: jak najwięcej przykładów przerobić.
8 paź 21:34