.
asdf: Mnożenie binarne, pomóżcie:
101110101 * 10101100, starczy mi jeden przykład z jakimś komentarzem, próbuje to połapać, ale
mi nie wychodzi
Ajtek, przypomniałbyś sobie to..?
8 paź 20:36
Ajtek:
Podpisz sobie pod kreske, tak jak w systemie dziesiętnym.
I jedziesz tak jak w dziesiętnym ja przemnoże 0 przez górę, później drugie 0 itd:
101110101
10101100 (*)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
000000000
000000000
101110101
Marnie to widać
8 paź 20:40
asdf: Nie bardzo to rozumiem, jeżeli jest zero, to pod tym zerem przepisuje góre tak?
8 paź 20:43
Ajtek:
Mnożysz 0*1=0, 1*1=1
Ja przemnożyłem dwa ostatnie zera z dołu przez górę i jeszcze 1 przez górę czyli wers najnizej

.
8 paź 20:45
Mateusz:
A co tu jest do przypomnienia chyba tylko tabelki

mnozenie:
1*1=1
1*0=0
0*1=0
0*0=0
Dodawanie:
0+1=1
1+0=1
0+0=0
1+1=10
przykład:
1111
* 111
−−−−−−−−−
1111
111
111
po dodaniu wychodzi wynik 1101001
8 paź 20:45
asdf: W takim razie po co jest dół?

U nas to inaczej robiła profesor, bo w twoim przypadku:
A * B = A...
8 paź 20:46
Ajtek:
Jak przemnożysz dół przez górę to musisz to dodać wszystko do siebie, identycznie jak w
systemie dziesiętnym.
8 paź 20:48
asdf: Tylko jak to sie mnozylo w podstawowce

ja nie pamietam juz... (ale wstyd..)
8 paź 20:49
8 paź 20:50
asdf: dzieki
8 paź 20:53
Ajtek:
Czyli pomogło
8 paź 20:54
asdf: nom
8 paź 20:55
Ajtek:
No to na zdrowie

Wróc "na piątkę" z matmy miało być

.
8 paź 20:56
asdf: wzory redukcyjne musze skonczyć...a nie widze, zebym sie wyrobil do 23−24
8 paź 20:58