:)
tim: Proszę o wskazówki.
Średnicą koła jest podstawa trójkąta równobocznego o boku a. Oblicz pole części wspólnej
trójkąta i koła. − zad. konkursowe woj. mazowieckie etap rejonowy gimnazjum 2007/2008.
9 maj 16:09
9 maj 16:19
tim: Wskazówki. Na konkursie nie ważny jest wynik, tylko pełne rozwiązanie. Ale że sam chcę dojść,
tylko proszę o wskazówki jak się zabrać za to.
9 maj 16:21
Jakub: Hej tim! Zrób rysunek. Poprowadź promienie do punktów przecięcia boków trójkąta równobocznego z
okręgiem. Część wspólna zostanie wtedy podzielona na dwa trójkąty i wycinek koła:
474.
Zastanów się jakie to trójkąty. Jaką miarę ma kąt środkowy, który tworzy ten wycinek.
Policz pola trójkątów, wycinka i masz pole części wspólnej.
9 maj 16:27
lisek:
| | a | |
Skoro a jest średnicą to r= |
| , a później już tylko policzyć połowę pola koła |
| | 2 | |
9 maj 16:30
tim: Jakub.. Wyjdą dwa równoboczne i wycinek pola koła o kącie 60?
9 maj 16:35
Jakub: Dokładnie. Dwa równoboczne i wycinek koła o kącie 60o. To już łatwo policzysz.
9 maj 16:46
tim: Ok. Jeszcze jedno

Popadłem w kompleksy jak zajrzałem na matematyka.pl

i biorę się do roboty.
W trapezie ABCD o podstawach długości a i b poprowadzono odcinek równoległy
do podstaw i dzielący pole trapezu na połowy. Wykaż, że długość tego odcinka jest równa
√a2 + b22. To już całe, bo w pewnym momencie staję i nic dalej nie wychodzi.
9 maj 16:48
Jakub:

S, P, P − pola figur
a, b −podstawy trapezu
Stosunek pól trójkątów podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
Na tym rysunku są trzy trójkąty podobne. Mogę więc ułożyć takie równania:
Dalej już wyliczysz c.
Podpowiedź:
9 maj 17:30
tim: Jakub, przykro mi, ale nie wiem co dalej..
9 maj 17:40
Jakub:
| | b2 | | b2 | |
1 + 2( |
| − 1) = |
| |
| | c2 | | a2 | |
No i z tego powinieneś teraz wyliczyć c
9 maj 17:46
tim: | | 2a2b2 | |
Wychodzi mi c = |
| |
| | a2 + b2 | |
9 maj 17:54
tim: Tzn pierwiastek z tego
9 maj 17:54
Jakub: Sorry. Pomyliłem się w ułamkach
Teraz wyjdzie.
9 maj 18:38
tim: No teraz się zgadza.

Dzięki
9 maj 18:39
niki: hej. mam pytanie, skąd się wzięła 1 z obliczeń Jakuba?
nie mogę do tego dojść...
5 sty 18:44
Natala: czy może ktoś mi pomóc przy zadaniach z ciągów

?
5 sty 18:52