implikacje
nie rozumiem: Witam, proszę o pomoc, gdyż jutro mam z tego kartkówkę, a nie rozumiem tych implikacji, skąd
się co bierze i dlaczego są takie odpowiedzi, a zależy mi na tym...
1. Niech T(n) oznacza zdanie: Suma 1+2+3+4+...+n jest parzysta. Czy implikacja T(n)⇒T(n+1) jest
prawdziwa dla
a) n = 100 NIE
b) n = 101 TAK
c) n = 102 TAK
d) n = 103 TAK
2. O zdaniu T(n) wiadomo, że prawdziwe jest T(1), a ponadto dla każdej liczby
naturalnej n >(większe równe) 10 zachodzi implikacja T(n)⇒T(n+1). Czy stąd wynika, że fałszywe
jest
a) T(9) NIE
b) T(10) NIE
c) T(11) NIE
d) T(12) NIE
Dlaczego w pierwszym tak jest?
Myślałam nad tym tak, że dla parzystej n − suma parzysta
dla nieparzystego n − suma nieparzysta.
nie rozumiem dlaczego taka odpowiedź jest w tym c,
bo dla 102 suma cyfr będzie parzysta, ale dla n+1, czyli dla 103 już nie, a z implikacji
wynika, że jeśli P jest prawdziwe, a Q fałszywe to implikacja i tak będzie fałszywa, a tu jest
odpowiedź: tak, czyli podobno ma być prawdziwa...
a w tym drugim nie wiem dlaczego są same: nie
Jeśli dla t(10) już będzie prawdziwa implikacja to dla 11 też powinna być prawdziwa...
8 paź 20:19