matematykaszkolna.pl
implikacje nie rozumiem: Witam, proszę o pomoc, gdyż jutro mam z tego kartkówkę, a nie rozumiem tych implikacji, skąd się co bierze i dlaczego są takie odpowiedzi, a zależy mi na tym... 1. Niech T(n) oznacza zdanie: Suma 1+2+3+4+...+n jest parzysta. Czy implikacja T(n)⇒T(n+1) jest prawdziwa dla a) n = 100 NIE b) n = 101 TAK c) n = 102 TAK d) n = 103 TAK 2. O zdaniu T(n) wiadomo, że prawdziwe jest T(1), a ponadto dla każdej liczby naturalnej n >­(większe równe) 10 zachodzi implikacja T(n)⇒T(n+1). Czy stąd wynika, że fałszywe jest a) T(9) NIE b) T(10) NIE c) T(11) NIE d) T(12) NIE Dlaczego w pierwszym tak jest? Myślałam nad tym tak, że dla parzystej n − suma parzysta dla nieparzystego n − suma nieparzysta. nie rozumiem dlaczego taka odpowiedź jest w tym c, bo dla 102 suma cyfr będzie parzysta, ale dla n+1, czyli dla 103 już nie, a z implikacji wynika, że jeśli P jest prawdziwe, a Q fałszywe to implikacja i tak będzie fałszywa, a tu jest odpowiedź: tak, czyli podobno ma być prawdziwa... a w tym drugim nie wiem dlaczego są same: nie Jeśli dla t(10) już będzie prawdziwa implikacja to dla 11 też powinna być prawdziwa...
8 paź 20:19