nie wiem co dalej?
CIAG: | | 2n+1 | |
sprawdz czy ciag jest arytmetyczny an= |
| |
| | 4 | |
zrobilam tak
| | 2(n+1)+1 | | 2n+1 | | 2n+2+1 | | 2n+1 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
czy to jest dobrze i jak dalej


?
9 maj 16:03
Mały: no to odejmij teraz 2n+2+1−2n−1 podziel przez 4 i zostanie ci 1/2 dalej chyba wiesz co robić
9 maj 16:18
Mały: jakbyś nie wiedziała to ci powiem że 1/2 to róznica ciągu arytmetycznego

i tym sposobem
udowodniłaś że ciąg jest arytmetyczny
9 maj 16:21
Mona Lisa:
Każdy ciąg, którego wzór odpowiada funkcji liniowej an = an + b jest arytmetyczny,
w którym stała różnica r = a.
Ciąg an = 2n + 14 = 24n + 14 jest arytmetyczny, r = 12
9 maj 16:33
CIAG: dziekuje
9 maj 17:23