liczby zespolone
kaa: 2z+(3−i)z = 5+4i
z + i = z + i
z * z + (z − z) = 3+2i
(to co jest na niebiesko jest sprzężone; nie znalazłam na to oznaczenia)
Pomógł by ktoś z tymi przykładami?
8 paź 19:51
Krzysiek: z=x+yi
z=x−yi
wstaw do równań i porównaj części rzeczywiste i urojone
8 paź 19:53
kaa: mam od razu wstawiać postać algebraiczną z, bez jakiegoś kombinowania z własnościami?
8 paź 19:57
Krzysiek: tak
8 paź 20:00
kaa: ok, dzięki
8 paź 20:03
kaa: co do drugiego przykładu, jak mam rozpisać sprzężone (z + i) ?
8 paź 20:48
Krzysiek: x+yi+i=x+i(y+1)
czyli sprzężone to: x−i(y+1)
8 paź 20:50
kaa: aaaaha, that makes sense, wielkie dzięki
8 paź 20:54