nierownosc
qwerty: Dla jakich wartosci parametru m nierownosc zachodzi dla kazdego x nalezacego do R
x2 + mx + 2mx2 + 1 >= 2
8 paź 19:49
qwerty: w liczniku zakladam, ze m rozne od 0
Δ<0
czyli m ∊ (−2√2 ; 2√2)
ale co z mianownikiem?
8 paź 19:52
ZKS:
Zapisz porządnie używając dużych ułamków.
8 paź 19:54
qwerty: | x2 + mx + 2 | |
| >= 0 − to jest dobrze, poczatkowe zle przepisalem troche  |
| mx2 + 1 | |
8 paź 19:56
tad:
Twój licznik przyjmuje wartości dodatnie dla dowolnego m−

... aby zachodziła nierówność musi być mx
2+1>0
8 paź 20:05
ZKS:
(x
2 + mx + 2)(mx
2 + 1) ≥ 0
x
2 + mx + 2 ≥ 0
1
o a > 0 ⇒ 1 > 0 ⇒ m ∊ R
2
o Δ ≤ 0 ⇒ m
2 − 8 ≤ 0 ⇒ (m − 2
√2)(m + 2
√2) ≤ 0 ⇒ m ∊ [−2
√2 ; 2
√2]
1
o ∩ 2
o ⇒ m ∊ (−
∞ ; −2
√2] ∪ [2
√2 ;
∞)
mx
2 + 1 > 0
1
o a > 0 ⇒ m > 0
2
o Δ < 0 ⇒ −4m < 0 ⇒ m > 0
1
o ∩ 2
o ⇒ m ∊ (0 ;
∞)
Jeszcze sprawdźmy co dostaniemy dla m = 0
| x2 + 2 | |
| = x2 + 2 a to jest > 0 dla dowolnego x ∊ R czyli to tych przypadków jeszcze |
| 1 | |
trzeba dodać ten przypadek dla m = 0.
8 paź 20:26
ZKS:
Przepraszam za zapis dla x2 + mx + 2 ≥ 0.
Tam oczywiście powinno być:
1o ∩ 2o ⇒ m ∊ [−2√2 ; 2√2].
8 paź 20:32