trygonometria
Damian: Oblicz sin
220
0+sin
270
0
Od czego tu zacząc

Prosze o wytłumaczenie
8 paź 19:30
Ajtek:
sin20o=cos70o
lub
sin70o=cos20o
Warto o tym pamiętać.
8 paź 19:32
Damian: a skąd to wiadomo

?I co z tego wynika

?
8 paź 19:34
Ajtek:
Wiadomo to stąd:
430
A jedynkę trygonometryczną znasz?
8 paź 19:36
ZKS:
Ze wzorów redukcyjnych.
8 paź 19:36
Damian: Tak,jedynke trygonometryczna tak
8 paź 19:38
asdf: sin70o = sin(90 − 20) = I ćw, nieparzysta wielokrotność kąta prostego, więc będzie tu
cofunkcja =
+ cos20o
8 paź 19:41
asdf: oczywiście sin70 = cos20, a sin220= cos220
8 paź 19:42
Ajtek:
ZKS, asdf witam Panów i dzięki, że wpadliście na chwilę

.
8 paź 19:46
asdf: Witaj Ajtku

Co słychać ?
8 paź 19:48
ZKS:
Witam i Ciebie
Ajtek.
8 paź 19:49
Damian: Kompletnie nie rozumiem

Może dlatego że akurat wtedy w szkole mnie nie było
8 paź 19:49
Ajtek:
asdf wszystko w porządku, głowa po sobocie nie bolała, czyli wszystko ok.
A jak Tobie idzie przyswajanie ogromu wiedzy matematycznej?
8 paź 19:50
Ajtek:
Damian jesteś na podstawie czy na rozszerzeniu?
8 paź 19:54
Damian: na podstawie na szczeście
8 paź 19:56
Ajtek:
To musisz zapamiętać to co napisałem na początku odnośnie sin i cos, albo pobawić się wzorkami
redukcyjnymi, jak to zrobił asdf.
Twoje równanie:
sin220+sin270=...
skoro sin20=cos70
to masz cos270+sin270=...
8 paź 20:01
asdf: @Ajtek
Jutro ćwiczenia + wykłady

4 godziny z matmy, jak narazie pochodnych nie robię − bo nie
miałem. Chciałem ogarnąc limesy to podstawy 'lizlem'. Teraz wzory redukcyjne i probuje ogarnac
wzory na sume katow funkcji tryg. Wiesz moze coś na temat: mnozenie binarnie i alebra boole'a?
8 paź 20:07
Ajtek:
Mnożenie binarne czyli zero−jedynkowe

Algebra Boole'a hmmmm nic nie słyszałem dokładniejszego

.
8 paź 20:10
asdf: tak, mnozenie 0−1, ogarniasz ten temacik?
8 paź 20:11
Ajtek:
Kiedyś hobbistycznie się tym bawiłem, ale nie pamiętam dokładnie. Robi się to pod kreskę bodaj,
nie jest to trudne.
8 paź 20:18
Ajtek:
A nie przepraszam, miałem przecież przedmiot informatyka, ale z wykładów byłem zwolniony

.
8 paź 20:19
Ajtek:
Mnoży sie dokładnie tak samo jak w systemie dziesiętnym

.
8 paź 20:27