Wyznacz dziedzinę funkcji
patka: Wyznacz dziedzinę funkcji : f(x)= √3+log1/2(2−x)
bardzo proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak się za to zabrać ; /
8 paź 19:25
Ajtek:
2−x>0 i 3+log0,5(2−x)≥0
Część wspólna tych przedziałów będzie dziedziną.
8 paź 19:30
patka: nie do końca wiem jak rozwiązać to drugie, mógłbyś mi pomóc?
8 paź 19:38
Ajtek:
Pokaż do czego doszłaś

.
8 paź 19:45
patka: Przy pierwszym wyszło mi że x<2 a w drugim rozdzieliłam 3≥0 i log0,5(2−x)≥0 ale wydaje mi się
to bez sensu
8 paź 19:57
Ajtek:
Nie możesz tego rodzielic.
8 paź 20:02
patka: to jak powinnam to zrobić ?
8 paź 20:03
Ajtek:
3+log
0,5(2−x)≥0
3=log
0,50,5
3
0=log
0,51
log
0,50,5
3+log
0,5(2−x)≥log
0,51
log
0,5[(2−x)*0,5
3]≥log
0,51
Po obu stronach nierówności mamy logarytm o takiej samej podstawie, zatem możemy go opuścić.
Pamiętać należy o zmianie znaku nierówności, ponieważ podstawa logarytmu <1
(2−x)*0,5
3≤1
Jakoś tak to chyba będzie, sposób zapewne najbardziej zagmatwany z możliwych

.
8 paź 20:08
patka: dziękuję
8 paź 20:44
Ajtek:
Nie ma za co, to trzeba jeszcze do końca policzyć

.
8 paź 20:46