zad
sylwia gdańsk: rozwiaz rownanie z niewiadoma x i zbadaj dla jakich wartosci parametrow ronanie ma dokladnie
jedno rozwiazanie nie ma lub ma nieskonczenie wiele
2x+3=m
9 maj 15:34
sylwia gdańsk: 3x−a=x+a
9 maj 15:40
sylwia gdańsk: wie ktos moze/
9 maj 15:47
lisek:
dla m∊R ma jedno rozwiązanie
dla m=2x+3 ma nieskończenie wiele
dla m≠2x+3 (np. 2x+1) nie ma rozwiązań
9 maj 15:50
tim: Lisek, a np. dla m = −2x + 3
9 maj 15:52
sylwia gdańsk: to jest dobrze na bank co lisek napisal?
9 maj 15:55
sylwia gdańsk: ja tu nei mam nic obliczac tylko takie cos do kazdego przykladu?
9 maj 15:55
Mona Lisa:
lisek to kiep i nigdy nie wiadomo, kiedy pisze dobrze, a kiedy źle.
9 maj 16:00
sylwia gdańsk: czyli co zle?
9 maj 16:04
Mona Lisa:
Równanie ax + b = 0 ma:
1. jedno rozwiązanie, wtedy gy a ≠ 0 (prosta y = ax + b przecina oś x w jednym miejscu);
2. nieskończenie wiele rozwiązań wtedy, gdy a = 0 i b = 0 (prosta y = ax + b pokrywa się
z osią x);
3. zero rozwiązań, wtedy gdy a = 0 i b ≠ 0 (prosta y = ax + b jest równolegla do osi x).
Jeśli 2x + 3 = m to:
2x + 3 − m = 0
a = 2, b = 3 − m
Ponieważ a ≠ 0 to rownanie ma 1 rozwiązanie bez względu na wartość m.
Jeśli 3x − a = x + a, to:
2x − 2a = 0.
Podobnie jak w poprzednim zadaniu, 2 ≠ 0 więc równanie ma 1 rozwiązanie.
9 maj 16:07
sylwia gdańsk: 3x+2a=ax
9 maj 16:12
sylwia gdańsk: mx+1=m2+x
a2x−a=x
px+2=2x+p
ax−1=3x+a
mx−2(m+2)=2−3x
m(mx−1)=x+1
a(2−x)=b(x+3)
a2x+b=4(x+a)
ax=1=b2−3x
9 maj 16:14
sylwia gdańsk: ?
9 maj 16:28
Mona Lisa:
mx + 1 = m2 + x
(m − 1)x − (m2 − 1) = 0
a = m − 1, b = m2 − 1 = (m − 1)(m + 1)
1. Równanie ma jedno rozwiązanie dla a ≠ 0 => m − 1 ≠ 0 => m ≠ 1
2. Równanie ma nieskonczenie wiele rozwiązań wtedy, gdy a = 0 i b = 0,
m − 1 = 0 i (m − 1)(m + 1) = 0
m = 1 i m = 1
lub
m − 1 = 0 i m = −1 sprzeczność, bo m nie może jednocześnie równać się 1 i −1.
3. Równanie nie ma rozwiązań dla a = 0 i b ≠ 0
m − 1 = 0 i (m − 1)(m + 1) ≠ 0
m = 1 i m ≠ 1 sprzeczność.
Odp. Równanie ma jedno rozwiązanie dla m ≠ 1, ma nieskończenie rozwiązań dla m = 1,
przypadek, w którym równanie nie ma rozwiązań − nie zachodzi.
9 maj 16:29
sylwia gdańsk: to tak dlugo na 1 przyklad

9 maj 16:33
sylwia gdańsk: pomozesz resste?
9 maj 16:57