Cene towaru podwyższono o 40% potem obniżono
Jarek: Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć sposób liczenia tego zadania:
Cenę pewnego towaru podwyższono początkowo o 40%, później obniżono o 10%, ile wynosiła końcowa
podwyżka towaru.
8 paź 19:00
terminex: pomagam
8 paź 19:02
benek: 100 zł + 40% =140 zł 140zl − 10% = 136 zł
8 paź 19:05
terminex: x− cena towaru
x+0,4x=1, 4x − podwyżka ceny towaru o 40%
1,4x−0,1*1,4x=1,26x − obniżka ceny towaru o 10%
1,26x−x=0,26x
końcowa podwyżka wynosiła 26%
8 paź 19:08
Jarek: a nie czasem 126zł ?
8 paź 19:08
benek: sorry blad w odejmowaniu zrobiłem

140− 14 =126

jarek czyli 26 % ceny poczatkowej w
tym przypadku dla prostego obrazu wzielem 100 zł
8 paź 19:12
Aga1.: benek 140−10%*140=126
8 paź 19:14
Jarek: Podziękować oba sposoby już kumam , najbardziej zależało mi na sposobie terminex−a

Dzięki
8 paź 19:15
Bogdan:
Najprościej jest tak: 1,4 * 0,9 = 1,26, czyli wzrost o 26%.
I przy okazji: 100 zł + 40% = 140 zł, taki zapis nie ma sensu, to tak, jakbyśmy
dodawali: 100 jabłek + 40 gruszek i powiedzieli, że jest 140 jabłek.
8 paź 20:52