wykaż, że
daniel: DOWÓD INDUKCYJNY. Wykaż, że wzór 10n dla n ≥ 1 zawsze kończy się zerem. Proszę o pomoc.
8 paź 18:56
daniel: bardzo mi na tym zależy.
8 paź 19:06
ICSP: wykaż indukcyjnie podzielność przez 10 − udowodnisz ze liczba musi się kończyć 0
8 paź 19:07
daniel: możesz to pokazać?
8 paź 19:10
ICSP: ...
Zakładam ze liczba 10
n jest podzielna przez 10 zatem : 10
n = 10 * k , k ∊ C
1
o Sprawdzam dla n = 1
10 = 10 * 1

dla k = 1
2
o Założenie : 10
n = 10 * k
3
Teza : 10
n+1 = 10 * k
2
4
o Dowód :
10
n+1 = 10
n * 10 = 10 * k * 10 = 10 * 10k wystarczy zatem położyć pod k
2 = 10k i
otrzymujemy tezę.
Udowodniłem ze 10
n jest podzielne przez 10 dla n naturalnych więc jego ostatnią cyfrą musi być
0
8 paź 19:14
Saizou : step 1
n=1
101=10 jest podzielne przez 10
step 2
n=k , k≥1
10k jest podzielne przez 10
step 3
n=k+1
10k+1=10*10k jest podzielne przez 10 ckd
ale nie jestem pewien czy dobrze
8 paź 19:14
daniel: A można byłoby to zrobić bez podstawiania tego k? Tylko sam postęp i krok indukcyjny?
8 paź 19:16
daniel:
8 paź 19:31
ICSP: nie. Wykazujesz podzielność − wymaga to prawidłowego zapisu
8 paź 19:32
daniel: A czy to działa też dla innych liczb? np.: 36n? I na pewno o to chodzi? Bo za łatwe się
wydaje.
8 paź 19:35
ICSP: nie rozumiem teraz o co ci chodzi

Nagle znikąd bierzesz liczbę 36
n
8 paź 19:38
daniel: Pytam się czy dla 36n też taki dowód robimy, tylko udowadniamy podzielność przez 36?
8 paź 19:40
ICSP: a co chcesz wykazać ?
8 paź 19:40
daniel: Że ostatnia liczba dla 36n to 6. Więc jak postępujemy?
8 paź 19:41
ICSP: Udowodniłem podzielność przez 10 bo wiem ze dy liczba dzieli się przez 10 jej ostatnią cyfrą
jest 0 − dopasowałem sobie podzielność do warunków zadania. Nie zawsze będzie tak miło.
Wszystko zależy od tego co chcesz otrzymać.
8 paź 19:41
ICSP: mnożąc dwie liczby z 6 na końcu otrzymamy liczbę z 6 na końcu. Powtarzając to w nieskończoność
otrzymamy że mnożąc n liczb z 6 na końcu otrzymamy liczbę z 6 na końcu.
8 paź 19:45
ICSP: i takie słowne rozpisanie można uznać za dowód w tym przypadku. Zaraz [C{Saizou]] się do czegoś
pewnie przyczepi

Ja tymczasem spadam
8 paź 19:46
daniel: Czyli wystarczy np.: dla przykładu 36n udowodnić, że jest podzielna przez 6? I to będzie
gwarancją na to, że 6 jest zawsze na końcu? Tylko dlaczego? Jakbyś mógł wytłumaczyć.
8 paź 19:46
toskaa286757505: no właśnie to nie twój wątek, więc się nie udzielaj..
8 paź 19:59
Eta:
10
n = 10000000000000000000000000000000 ....
to wiedzą już przedszkolaki
8 paź 20:03
daniel: ale chodzi o udowodnienie − że jeżeli udowonimy podzielność przez 10 to będzie znaczyło, że 0
zawsze stoi na końcu? Dlaczego?
8 paź 20:05
daniel:
8 paź 20:30
daniel: proszę o odp.
8 paź 20:36
daniel: ?
8 paź 20:41
daniel:
8 paź 21:01
ksiądz: daniel robi sie to tak:
dla n =1 mamy :
10
1=10 − jedno zero
dla n =2 mamy :
10
2 = 10*10=100 − dwa zera
zakładam że dla
10
n = 10
1*10
2+10
3*...10
n − n zer
Dowód:
10
n+1= 10
1*10
2*...*10
n*10
n+1=10
n*10
A z twierdzenia wiemy że każda liczba całkowita pomnożona przez 10 daje liczbę na której
końcu jest zero (liczba 10
n pomnożona przez 10 da na koncu zero)
czy to wystarcza ci już

?
8 paź 21:15