książka treść
adaś:
Cenę ksiązki obniżono o 10% a potem jeszcze o 10 zł książka kosztuje teraz 36.80zł.Jaka byłą
cena ksiązki na początku a jaka po pierwszej obniżce ?
8 paź 18:50
Mati_gg9225535:
po pierwszej obniżce:
36,8+10=46,8zł
na początku:
I sposób:
46,8− 90%
x − 100%
II sposób:
8 paź 18:58
adaś:
dzięki, ale dlaczego +10 , skoro pierwsza obniżka była o 10 % ?
8 paź 19:21
Saizou : x− cena wyjściowa książki
0,9x− cena po obniżce o 10%
0,9x−10 −cna po drugiej obniżce
0,9x−10=36,80
0,9x=46,80
x=52
8 paź 19:25
adaś:
jak robię tak:
Pierwsza obniżka
100%−36.80zł
90%− 33,12zł
36.80zł−33,12zł=3,68 ←o tyle obniżono , czyli 3,68zł+36.80zł=40,48 ←cena bez pierwszej obniżki
,
40,48+10zł =50,48zł ←cena początkowa bez obu podwyżek , nie wiem co robię źle
8 paź 19:35
Saizou : tylko nie możesz założyć że 100% to 36,80, bo z kolejności obniżek masz że najpierw o 10%, a
następnie o 10 zł. zatem musisz zapisać odwrotnie
8 paź 19:37
adaś: Saizou , jak odwrotnie ? 90%−36,80 ? Dobrze kombinuje w ogóle z tym zadaniem , bo sam na to
wpadłem , ale wynik się nie zgadza ale jest bliski

Co mam zmienić w moim rozwiązaniu aby
dojść do
52 zł ?
8 paź 19:44
adaś: ?
8 paź 19:50
Krzysiek : Adas . Cena ksiazki 36,80 to nie jest poczatkowa jej cena tylko cena po dwoch obnizkach.
Najpierw obnizona cene ksizazki o 10% a nastepnie po pierwszej obnizce jeszce raz obnizona
cene tej ksziazki ale o 10zl . I teraz wlasnie ona kosztuje 36,80 . czyli przed obnizka
musiala kosztowac znacznie wiecej .
Jesli teraz oznaczymy przez x −cene ksiazki przed tymi dwiema obnizkami to po pierwszej
| | 90% | |
obnizce o 10% cena ksiazki bedzie wynosic (100%−10%)x =90%x =0,9x bo 90%= |
| x −teraz |
| | 100% | |
| | 9 | |
skrocisz zera iprocenty i zostanie |
| x =0,9x
|
| | 10 | |
Mamy juz cene ksiazki po pierwszej obnizce o 10% czyli 0,9x i teraz ta cene jeszcze obnizamy
ale o 10zl czyli mozemy napisac ze 0,9x−10zl =36,80zl Zauwaz ze dopiero ta cena 36,80 jest
teraz po tych dwoch obnizkach to 0,9x−10zl
| | 46,80 | |
=36,80⇒0,9x=36,80zl+10zl⇒0,9x=46,80⇒x= |
| =52zl
|
| | 0,9 | |
Spojrz wyzej i zobacz ze cene ksiazki przed dwoma obnizkami oznaczylem przez x ⇒to nasza
ksiazka przed dwomaq obnizkanmi najpierw o 10% a potem o 10zl kosztowala 52 zl
Natomiast po pierwszej obnizce o 10% cena ksiazki wynosila 52zl −(10%*52zl)=52−(0,1
*52zl)=52zl−5,2zl=policz sobie ile
10 paź 01:05
adaś: dzięki Krzychu
10 paź 19:45