matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uprość
extassy:
uprość (cosx+tgx*sinx)*ctgx
9 maj 14:46
lisek:
Z: cosx≠0 i sinx≠0
sinx
cosx
(cosx+tgx*sinx)*ctgx =(cosx+
*sinx)
=
cosx
sinx
sin
2
x
cosx
=(cosx+
)
=
cosx
sinx
1
cos
2
x
cosx
1
=(cosx+
−
)
=
cosx
cosx
sinx
sinx
9 maj 14:52
drusia:
sinα+sinα*tg*tgα=tgα/cosα
21 wrz 19:50