Funkcja liniowa
Damian: Napisz wzór funkcji liniowej f wiedząc,że f(1)=6 i funkcja przyjmuje wartościdodatnie dla
x∊(−∞;3).Proszę o pełne wytłumaczenie.
8 paź 18:18
Darth Mazut: Podpowiedź: jeśli funkcja przyjmuje wartości dodatnie od −∞ do 3 to w 3 przyjmie wartość 0 a od
3 do +∞ wartości ujemne.
8 paź 18:25
ZKS:
y = ax + b
f(1) = 6 oraz f(3) = 0
{a + b = 6
{3a + b = 0
Dokończ.
8 paź 18:25
Aga1.: Jeśli f(1)=6 to do wykresu funkcji należy punkt nazwijmy go A, A=(1,6)
Jeśli funkcja przyjmuje wartości dodatnie dla x∊(−∞, 3) to znaczy,że miejscem zerowym jest
liczba 3 i punkt B=(3,0) należy do wykresu.
Umiesz napisać wzór funkcji mając dwa punkty?
8 paź 18:26
Damian: Czyli dla argumentu 3 przyjmuje wartość 0:
Jeśli f(1)=6
to:
P
1=(−6;6)
P
2=(3;0)
y=ax+b
6=−6a+b
0=3a+b
−6a+b=6
3a+b=0|*2
−6a+b=6
6a+2b=0
−−−−−−−−−−−−−
−6a+b+6a+2b=6
3b=6|:3
b=2
3a+b=0
3a+2=0
3a=−2|:3
a=−2/3
y=−2/3x+2

8 paź 18:31
Damian: Ok już wiem

a+b=6
3a+b=0
a=6−b
3(6−b)+b=0
18−3b+b=0
−2b=−18|:(−2)
b=9
a=6−b
a=6−9
a=−3
y=−3x+9
8 paź 18:33
Damian: Ok,dziekuję Wam
8 paź 18:34