określ warunki dla których wyrażenie wymierne ma sens liczbowy
mystic:
a)
b)
c)
d)
kompletnie tego nie rozumiem proszę krok po kroku pokazać jak to rozwiązać
8 paź 18:10
Kpt. Sanders:
D:
mianownik ≠ 0
licznik = 0
8 paź 18:16
Darth Mazut: Moim zdaniem wyrażenie ma sens liczbowy jeśli to co jest pod kreską ułamkową jest różne od 0,
czy są jakieś jeszcze inne warunki... nie widzę:
więc z a) bierzemy
6xy
2 − 18x
2y = 6xy(y−3x)
stąd zauważamy, że równanie ma sens w przypadku gdy:
x ≠ 0
y ≠ 0
| | 1 | |
y − 3x ≠ 0 ⇔ y ≠ 3x ⋁ |
| y ≠ x |
| | 3 | |
8 paź 18:20
mystic: a co z licznikiem

12x
2y ?
8 paź 18:50
Darth Mazut: No mi się wydaje że w liczniku może być liczba dowolna... jakby co to możesz wziąć te warunki z
mianownika i stwierdzić że licznik jest różny od 0 w takim przypadku.
8 paź 18:58
mystic: a możesz zrobić jeden przykład cały a reszte zrobie sam analogicznie do tego pierwszego
zrób np a)
8 paź 19:09
Darth Mazut: no przecież zrobiłem już wcześniej, warunki są takie że aby to wyrażenie miała sens x musi być
różne od 0 a także y≠0 i y ≠ 3x.
8 paź 19:12
mystic: ale tam jest 6xy czyli to trzeba też jakoś wyliczyc bo skąd wziło sie ze x nie jest różny od 0
i y też
podsumowując liczniku nic nie robimy liczymy tylko mianownik i to koniec zadania
8 paź 19:36
Darth Mazut: 6xy − z tego wynika, że x i y są różne od 0, a z y − 3x wynika, że y musi być różne od 3x.
No tak mi się wydaje, że chodzi tu tylko o mianownik, ale głowy nie daję.
8 paź 19:58
mystic: 6xyróżne od zera czyli co 6 na drógą stronę i z tego wynika y=0 i x=0? jakim cudem jak tam jest
6
8 paź 20:03
mystic: a w c to jak to zrobić też na dwa nawiasy rozłożyć bo delty z tego nie zrobie
8 paź 20:10