liczby zespolone
tabi: oblicz: ReZ2, ImZ2, Re(Z+Zsprzezone), gdy Z=2+3i
8 paź 18:09
Święty: Z
2=(2+3i)
2=12i−5
ReZ
2=−5
ImZ
2=12
Poczytaj troche o zespolonych lub zajrzyj do notatek i zrób ostatni przykład
8 paź 18:16
tabi: nie wiem o co chodzi z tym Re i Im. Mozesz mi wytlumaczyc? Bo profesor slabo tlumaczy...
8 paź 18:17
tabi: jak to skumam to juz rozwiaze wszystkie do konca sam
8 paź 18:17
Kpt. Sanders:
a)
ReZ2 = Re[(2 + 3i)2] = ... a + bi = a
b)
ImZ2 = Im[(2 + 3i)2] = ... a + bi = b
c)
Re(Z + Z*) = Re[(2 + 3i) + (2 − 3i)] = ... a + bi = a
8 paź 18:18
ZKS:
Re(z) to cześć rzeczywista liczby z = a + bi więc w tym wypadku a jest częścią rzeczywistą
Re(z) = a. Im(z) to część urojona czyli Im(z) = b.
8 paź 18:19
Aga1.: Re to część rzeczywista liczby zespolonej (to co jest bez i), a Im to część urojona, czyli
liczba stojąca przed i.
8 paź 18:19
Kpt. Sanders:
Re to część rzeczywista a Im to część urojona
Z = a + bi
ReZ = a bo a jest częścią rzeczywistą liczby zespolonej Z, liczba bez i
ImZ = b bo b jest częścią urojoną liczby zespolonej Z, liczba przy i
8 paź 18:20
Święty: Postać kanoniczna liczby zespolonej:
z=a+bi
gdzie i to jednostka urojona (i
2=−1)
Re(z)=a <− czesc rzeczywista (realis)
Im(z)=b <− czesc urojona (imaginalis)
Tutaj na stronie akurat tego nie ma, ale w internecie jest sporo materialu na ten temat
8 paź 18:21
tabi: boze dziekuje wam!
8 paź 18:21
Kpt. Sanders:
Z = 3 − 4i
ReZ = Re(3 − 4i) = 3
ImZ = Im(3 − 4i) = −4
Z* = (3 − 4i)* = 3 + 4i
8 paź 18:21