Dzialania na zbiorach
Karolcia :): Mam problem z zadankiem nie wiem jak go rozwiazac prosze o pomoc

a zadanko jest nastepujace :
Wyznacz zbiory:
A;B;A∪B;A∩B;A\B;B\A;A';B'; (A∪B)'; (A∩B)'; A'∪B';A'∩B' jezeli
a)
A={x∊R log
2x(3x−1)>0 ; B={x∊<−π,π>: sin
2x≤
14}
b)
A={x∊R (
32)
x43−x ≤1} B={x∊R log
12 (x
2−1)≥ −3}
Bardzo prosze o pomoc Bede bardzo wdzieczna
8 paź 18:02
Karolcia :):
8 paź 18:08
Karolcia :): nikt nie pomoze
8 paź 18:17
Karolcia :): Proszę chociaż o rade jak to rozwiązać
8 paź 18:29
8 paź 18:34
Aga1.: Najpierw musisz znaleźć zbiory A i B , czyli rozwiązać nierówności
Dla przykładu rozwiążę
ostatnią nierówność.
log
12(x
2−1)≥−3
ustalam dziedzinę tej nierówności x
2−1>0⇔x∊(−
∞,−1)U(1,
∞)
liczbę −3 zamieniam na log
log
12(x
2−1)≥log
128
Ponieważ podstawa należy do przedziału (0,1) to zmieniam kierunek nierówności
x
2−1≤8
x
2−9≤0
x∊<−3,3>
Uwzględniając dziedzinę
masz zbiór B=<−3,−1)U(1,3>
Walcz dalej.
8 paź 18:40
Karolcia :): dziekuje to jeszcze jak ktos by mi pokazal jak rozwiazac te nie rownosci to ja bym sobie dala
rade z reszta

jeszcze raz dziekuje
8 paź 18:46
Karolcia :): >>
8 paź 18:56
Karolcia :): Proszę o jeszcze mala pomoc przy tych nie równościach
8 paź 19:05
Karolcia :): proszę o pomoc postaram się jakoś odwdzięczyć
8 paź 19:44