pomocy
kamil: Rozwiąż równania:
a) log( 3x + 2)−log(4x−5)=0
b) log(x+6)−log(2x−3)=2
8 paź 17:15
konrad:
| | b | |
wykorzystaj, że logab−logac=loga |
| |
| | c | |
następnie z definicji log
ab=c ⇔ a
c=b
oczywiście najpierw wyznacz jeszcze dziedzinę
8 paź 17:20
krystek: D:3x+2>0 i 4x−5>0
8 paź 17:20
Mati_gg9225535: skorzystaj z tego że
podpunkt a) przenosisz ujemny logarytm na prawo obustronnie dzielisz przez niego
8 paź 17:23
ZKS:
log (3x + 2) = log (4x − 5)
3x + 2 = 4x − 5
8 paź 17:25
krystek: Mgła na oczach była u mnie.
8 paź 17:30
kamil: to jak to w końcu mam byc bo nie mam pojęcia jak to zrobić?
8 paź 17:34
krystek: Jak ZKS podał − szybciej!
8 paź 17:36
kamil: a ten przykład b)

?
8 paź 17:48
krystek: zał i następnie
log(x+6)=log(2x−3)2
8 paź 17:51
ZKS:
log (2x − 3) + 2 = log (2x − 3) + log (100) = log (200x − 300) więc
log (x + 6) = log (200x − 300) ⇒ x + 6 = 200x − 300
8 paź 17:56