fizyka
west: fizyka

pomoze ktos
9 maj 14:20
Damian: dawaj
zobaczymy
9 maj 14:24
west: wahadlo matematyczne w postaci kulki olowianej o masie= 12g zawieszonej na nici o dlugosci
l=80cm, odchylono o kat= 5stopni, i puszczono. Przy przechodzeniu przez polozenie rownowagi
wahadlo zderza sie doskonale niesprezyscie z kuleczka plastelinowa o masie=3g . Oblicz
amplitude drgan po zderzeniu.
9 maj 14:29
west: mam odp. A=5,58cm
9 maj 14:30
sylwia gdańsk: masz wzor przeciez
9 maj 14:32
west: do wozru tylko podstawic

nie wyjdzie tak mysle ze trzeba tu zastosowac zasade zachowania
energi
probowalam tak ale nic nie wychodzi
9 maj 14:34
Damian: a zachowanie pędu

"p" przed zderzeniem musi sięrówanac p' po zderzeniu
9 maj 15:24
lisek: dajesz
9 maj 15:26
kamil: moze pomoge
9 maj 15:28
west: ale nie mam predkosci pierwszej
9 maj 15:34
kamil: z funkcji trygonometrycznych obliczymy roznice poziomow czyli h. potem zas zachowania en
mgh=0,5mv2 z czego obliczymy v. potem zasada zachowania pedu p1=m1*v1 p2=(m1+m2)*v2
dzieki czemu obliczymy v2 . potem ponownie zad zachowanie en dzieki czemu obliczymy roznice
pomiedzy wysokosci punktu polozenia rownowagi a max wychyleniem obu cial . powinno byc
wszystko
9 maj 15:35
kamil: sposob bardziej matematyczny niz fizyczny
9 maj 15:36
west: ale dla malych wychylen do 7stopni np.sinα=α
9 maj 15:40
kamil: jak sinα=α
9 maj 15:44